Incidenta mortalitatii cauzate de boli respiratorii in Romania este de 15 ori mai mare in randul copiilor sub cinci ani, comparativ cu media UE, se arata intr-o analiza facuta de specialisti..
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in lume circa 300 de milioane de persoane sufera de astm, in timp ce 210 milioane de oameni au BPOC. Alte cateva milioane de oameni au rinite alergice si alte boli cronice respiratorii nediagnosticate. Conform unui raport prezentat recent, primele cauze de deces in Romania sunt bolile aparatului respirator (558,3), cancerele (181,3), bolile aparatului digestiv (62,6), accidentele (55,7) si bolile aparatului respirator (49,5) la 100.000 de locuitori.
Rata mortalitatii prin boli acute respiratorii, gripa, pneumonie la copiii sub cinci ani s-a redus la jumatate, insa este in continuare de 15 ori mai ridicata fata de media UE . De asemenea, tuberculoza ramane in Romania o problema de sanatate publica. Incidenta cazurilor de TBC in Romania este cea mai mare din Europa.
Astmul bronsic afecteaza aproape doua milioane de romani, prevalenta bolii fiind de 4-6% din populatia totala. De asemenea, astmul reprezinta cea mai frecventa boala cronica inregistrata la copii – in Romania 7% dintre acestia sufera de astm bronsic. Caile respiratorii sunt supuse permanent agresiunii externe, in plaman patrunzand 10.000 de litri de aer pe zi. Cu aerul respirat patrund in plamani bacterii, virusuri, particule fine, gaze nocive. De asemenea, aparatul respirator este tinta predilecta pentru factorii de agresiune externi. Fumatul, aglomeratiile urbane, colectivitatile, favorizeaza raspandirea agentilor infectiosi si duc la mentinerea la un nivel ridicat a bolilor respiratorii acute. (Aurora Dimitriu) Incidenta mortalitatii cauzate de boli respiratorii in Romania este de 15 ori mai mare in randul copiilor sub cinci ani, comparativ cu media