România a atras de la începutul anului 1,46 miliarde de euro din rambursările de la Uniunea Europeană, plăţile în primele şapte luni ale acestui an fiind duble faţă de perioada similară a anului trecut, când în conturile beneficiarilor intraseră 784 de milioane de euro. Cu toate acestea, autorităţile mai trebuie să trimită spre rambursare încă 5 miliarde de euro până la finalul acestui an, având în vedere că România trebuie să trimită doar pe parcursul acestui an cereri de rambursare de 6,5 mld. euro. În caz contrar, tot ce nu trimite până la această sumă poate fi pierdut, dacă regulile UE nu se schimbă, în cadrul procedurii de dezangajare automată de fonduri (tot ce nu ceri să ţi se ramburseze în baza cheltuielilor efectuate, într-o perioadă anume stabilită, se întoarce la bugetul UE).
Diferenţa majoră în evoluţia încasărilor de la UE a făcut-o absorbţia din luna iulie. Rambursările din iulie au crescut spectaculos, când au intrat în România peste 700 mil. euro, sumă aproape egală cu tot ce a atras România ca rambursări în primele şase luni ale anului şi mai mare decât tot ce a primit în 2012. De la începutul anului România a primit rambursări cu 329 mil. euro mai mult decât în întreaga perioadă a anului trecut, când României i-au fost rambursate fonduri de 1,13 mld. euro.
Dacă trendul se menţine în lunile ce vin, atunci şi bugetul consolidat va avea de câştigat pentru că, pe fondul ratei de absorbţie scăzute, cheltuielile statului cu proiectele cu finanţare nerambursabile au fost reduse, în primele şase luni din an, cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 5,2 mld. lei (1,1 mld. euro). Sumele cheltuite din bugetul consolidat cu proiectele UE trebuie recuperate de la Bruxelles pentru că, dacă nu sunt recuperate, ele intră în calculul deficitului bugetar. Pe fondul absorbţiei modeste din prima part