Bucureştiul a fost întotdeauna o sursă de inspiraţie pentru cei mai de seamă scriitori ai secolelor trecute, iar o bună parte dintre ei au locuit pe străzile fascinante ale Capitalei. "Adevărul'' vă propune, în cadrul celei mai frumoase campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, să aflaţi secretele unui Bucureşti literar, un oraş surprins în operele autohtone şi care mai păstrează parfumul vremurilor trecute.
Fie că au locuit în inima Bucureştiului, la o distanţă impresionantă de Capitală sau pur şi simplu şi-au imaginat cel mai important oraş al ţării, foarte mulţi scriitori români au dedicate file întregi minunatului Bucureşti. Au scris despre îngustele străduţe din Centrul Vechi al Capitalei, despre aerul elegant care plutea pretutindeni sau despre camere mici şi sărăcăcioase în care prindeau viaţă cele mai de seamă opere literare româneşti.
Mansarda din fosta strada Melodiei, cuibuşorul lui Eliade
Undeva în spatele staţiei de troleibuz de la Piaţa Rosetti, pe o străduţă îngustă şi încărcată de istorie, a rămas un loc special care emană încă o parte din frumuseţea Bucureştiului de altădată. Pe actuala stradă Radu Cristian, fosta stradă Melodiei, se află o clădire specială, cu pereţi groşi şi vechi pe care stă agăţată o plăcuţă: „Aici a fost casa cu mansardă unde a creat operele de tinereţe Mircea Eliade“.
O simplă privire în sus şi se deschide o carte veche, în interiorul căreia stă scrisă o poveste fascinantă cu un Eliade ajuns pe buzele tuturor. Cândva, mansarda din strada Melodiei era încărcată de gândurile scriitorului şi de entuziasmul de a locui pe o străduţă atât de specială pentru el.
DATI CLICK PE IMAGINE PENTRU O GALERIE FOTO DE PE STRADA MÂNTULEASA
Casa familiei Eliade avea o grădină impresionantă, care se întindea pe trei străzi, iar una dintre acestea era fosta strada Melodiei. Mi