Razboiul rece a fost purtat pe mai multe fronturi, inclusiv pe cel mediatic. Alarmati de ascensiunea comunismului la nivel mondial, americanii isi informau populatia, prin diferite canale, de pericolul pierderii libertatilor economice, politice si sociale. Un film de desene animate realizat in 1948 prezinta "viziunea capitalista" a ordinii mondiale din perioada imediat postbelica. Este el actual si astazi? Sa-l urmarim.
America ofera multe lucruri pentru multi oameni de toate varstele. Pentru tinerii de 17 ani – distractia de la barul din colt.
Pentru bunicul– balansoarul pe care se odihneste dupa amiaza. Pentru mama si familia ei – slujba de duminica dimineata de la biserica. Iar pentru tata – relaxarea la o partida de golf.
America este clasa medie filozofand la o discutie de bodega, dar si magnatii de pe Wall Street care pun tara la cale. America inseamna un spatiu liber pentru toate rasele si credintele si libertatea de a munci in meseria care iti place.
America este libertatea de exprimare, de a detine proprietati, securitatea impotriva abuzurilor institutiilor de stat, dreptul de a avea parte de o judecata dreapta intr-un proces public, protectie impotriva pedepselor inumane, dreptul de a vota si de a te inchina la Dumnezeu asa cum doresti. Toate aceste libertati au facut America puternica.
"Ok, avem toate libertatile din lume, dar sefii marilor corporatii dirijeaza economia", se plange un angajat. "Sindicatele au prea multa putere, distrug economia", spune un manager.
Politicianul le spune insa ca totul e bine: "Ca reprezentant al vostru, ales democratic, va asigur legalitate in munca si in management. Eu sunt neutru!".
Dar nu toti il cred, astfel ca unii remarca dezamagiti: "Management, munca, legi, politicieni? Sa fim seriosi!" Si de aici incepe o cearta generala.