Cei care fac baie în bazine şi lacuri riscă să se îmbolnăvească de otită. Sinuzita şi faringo-laringita sunt provocate de aerul condiţionat.
Zeci de ieşeni trec pragul Clinicii ORL după ce se răcoresc în piscine, râuri şi lacuri. Aceştia se prezintă la medic acuzând dureri la nivelul urechii, însoţite de inflamaţii, iritaţii şi infecţie. După investigaţii, diagnosticul este clar: otită externă.
Nu mai puţin de cinci persoane vin zilnic la secţia ORL a Spitalului „Sf. Spiridon” cu această afecţiune. Căutând să se răcorească pe vreme de caniculă, ieşenii fac baie în ape necontrolate epidemiologic, fără a se gândi la consecinţe. Unul dintre riscurile care îi paşte atunci când înoată în ape neigienizate este otita. Bacterii şi fungi pătrund în canalul auricular, se răspândesc local şi cauzează infecţii. „Otita externă este o afecţiune specifică sezonului cald. Foarte multe persoane merg în această perioadă la piscine, bazine de înot, lacuri şi râuri. Microbii din apă pătrund în ureche şi provoacă infecţii la nivelul pielii. Se recomadă, ca măsură de prevenţie, duşul după fiecare baie şi curăţarea canalului extern cu un pic de alcool”, a precizat prof. dr. Vasile Costinescu, medic primar ORL.
De asemenea, fiind foarte cald, glandele sudoripare sunt foarte active. Transpiraţia eliminată la nivelul pielii capului poate ajunge în urechi, provoacă mâncărimi. Individul se scarpină din reflex, pielea se irită şi se infectează. Şi în astfel de situaţii se poate ajunge la otite externe, fapt pentru care medicii recomandă o igienă atentă şi delicată la nivelul canalului auricular. Chiar dacă nu este considerată o afecţiune foarte gravă, există cazuri în care această infecţie elimină zile în şir puroi. În aceste situaţii, la tratamentul local obişnuit se adaugă şi administrarea de antibiotic şi antiinflamator pe cale generală. Pacientul trebuie urmărit de cătr