Platoul Padiş, din Parcul Natural Apuseni, este un festival al naturii pure situat la întretăierea a trei judeţe: Alba, Cluj şi Bihor. Adevărul vă prezintă, în cadrul celei mai frumoase campanii „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, o parte incredibilă din ţara noastră.
Cei care nu au în spate şi cortul nu are rost să pună piciorul în zona turistică Padiş. O noapte în cort este obligatorie pentru cei care s-au decis să exploreze Parcul Naţional Apuseni. În Parc există câteva zone în care se campează în mod tradiţional, dintre care în judeţul Bihor sunt Poiana Glăvoi – zona denumită „La Grajduri“ –, Valea Crăiasa – în apropierea Peşterii Urşilor şi intrarea pe Valea Sighiştelului, iar în judeţul Cluj, în zona satului de vacanţă Ic Ponor şi în zona Ponor-Runcu Ars.
În zona Glăvoi şi pe Valea Crăiasa se încasează uneori o taxă de campare de către Primăria Pietroasa.Pe Platoul Glăvoi, singurul loc de campare din zona Padiş, aflat în mijlocul Parcului Natural Apuseni, se pot instala corturile fără nicio problemă, iar lipsa marilor magazine nici nu va fi simţită.
„Molul“ lui Cornel, în creierii munţilor
„Molul“ lui Cornel este la trei minute de mers pe jos şi oferă bunătăţi de negăsit în vreun alt „mall“ din lume. Construit din bârne, într-un stil rupt din decor, asigură mai mult decât strictul necesar pentru supravieţuire. De la răcoritoare cu sau fără alcool, la fructe, legume, conserve, cartofi prăjiţi şi, bineînţeles, plăcinte. Nu contează că sunt cu gem, cu brânză ori cu cartofi.
Paznicii Padişului
Cei care nu vor să stea la cort, pot alege pensiunile, mai ales în judeţul Alba, sau se pot caza la localnici, unde pot gusta din bucatele specifice. În zona Padiş, preţurile pentru o noapte de cazare pornesc de la 50 de lei şi pot ajunge la 120 de lei, în funcţie de condiţii. @N_