Siteul american National Catholic Register notează că, potrivit unor congresmeni americani, România ar trebui să dea înapoi proprietăţile furate ale Bisericii, însă guvernul român întârzie luarea vreunei decizii.
Un grup de 20 de parlamentari din Statele Unite a cerut Departamentului de Stat să încurajeze guvernul României să restituie bunurile confiscate de la grupuri religioase minoritare sub fostul regim comunist. „Aceasta este speranţa noastră, că guvernul român va face reparaţii pentru ceea ce a fost confiscat, şi va face lucrurile corect“, a declarat congresmanul republican Andy Harris, citat de ncregister.com.
El a povestit că, după al Doilea Război Mondial, Bisericii Catolice Române i s-au „confiscat clădirile şi obiectele de cult“ şi punctează că a venit timpul „să se schimbe lucrurile în bine“.
Practica guvernului comunist de a confisca proprietăţile Bisericii din România i-a afectat în primul rând pe catolicii români, dar biserici ale reformaţilor maghiari, luteranilor şi unitarienilor au fost de asemenea confiscate. Proprietăţi evreieşti au fost la rândul lor confiscate.
Aproximativ 86% dintre români sunt ortodocşi, iar 5% sunt romano-catolici. Catolicii români reprezintă doar 1% din populaţia ţării.
Biserica „Precista” din Tirgu-Ocna, unde parohul Constantin Gheneş a găsit nişte documente care datează din anul 1981, din care reiese că autorităţile comuniste au confiscat tot aurul şi argintul din biserică FOTO tgocna.ro
După căderea regimului comunist în 1989, guvernul român a continuat să refuze catolicilor români dreptul de utilizare a bisericilor lor şi până în 2004 le-a interzis chiar şi dreptul de a deschide procese pentru a-şi recâştiga bisericile.
Departamentul de Stat a calificat în mod repetat eşecul guvernului român de a transfera proprietăţile înapoi la Biserica Catolică Română drept o „problemă