Cel mai bun moment pentru organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei este primul tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat premierul la capătul unei săptămâni ỉn care s-a discutat mai mult despre concediile demnitarilor, iar demnitarii ỉnşişi, cei din arcul guvernamental, au discutat mai mult despre aşa-zisa incompetenţă a Consiliului Fiscal, vinovat de a le fi plasat bomba sub rectificarea bugetară.
Anunţul făcut de Victor Ponta (care va fi oficializat, cel mai probabil, ỉn această formă şi asumat ca atare de USL la finele lunii) este deopotrivă o veste bună şi una proastă.
Bună, pentru că democraţia din România a mai câştigat nişte timp, proiectul de Constituţie lansat de comisia lui Crin Antonescu fiind cel puţin toxic.
Proastă, ỉntrucât avem dovada irefutabilă că şi viitoarea Constituţie va fi o monedă de schimb ỉn reglările de conturi dintre politicienii de la Bucureşti, actuala putere fiind interesată nu să treacă prin referendum şi Parlament o Lege fundamentală semnificativ mai bună decât cea ỉn vigoare, ci, pe de o parte, să confecţioneze o Constituţie pe gustul grupurilor de interese, iar pe de alta să ỉşi maximizeze şansele ỉn eterna bătălie “Jos Băsescu!”.
In plus, domnul Ponta recunoaşte că se teme de faptul că pragul de 50% plus unu necesar validării nu va fi atins toamna aceasta, fapt pentru care preferă să aştepte până va intra ỉn vigoare pragul de 30%.
Zeflemitor cum ỉl ştim, tânărul premier ne mai şi linişteşte, spunând că astfel vom avea la dispoziţie timp suficient pentru dezbaterile pe fond care pe dumnealui ỉl plictisesc.
Dar, oricâtă linişte pare că ỉşi asigură USL pentru moment şi oricât de mulţumiţi sunt de ei ỉnşişi strategii din spatele lui Victor Ponta şi Crin Antonescu, mutarea referendumului pentru Constituţie ỉn acelaşi orizont temporal cu intrarea ỉn vigoare a pragului de prezenţă la