Reţetă de bulz ciobănesc este tradiţională din Moldova şi este foarte gustoasă.
Ingrediente:
• mălai, apă şi sare (pentru mămăligă)
• brânză de burduf
• kaiser sau costita afumată
• ulei
• slăninuţă
• smântână
• unt
Mod de preparare (varianta tradiţională):
Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Se pregăteşte o mămăligă din mălai, apă şi sare. Se lasă să se răcească, o zi.
Brânza de burduf se scoate de la frigider si se sfărâmă puţin. Kaiserul şi slăninuţa se taie feliute subţiri, iar untul se scoate şi se lasă să se înmoaie.
Mămăliga rece se împarte în trei părţi, pentru trei porţii. Fiecare bucată de mămăligă se modelează în mână, se turteşte, se face în mijlocul ei căus, în care se pune brânza, o bucăţică de unt, kaiserul cu slăninuţa, apoi se modelează bulzul ca o găluşcă mai mare bine închisă.
Boţurile de mămăligă astfel pregătite se pun pe grătar până se topeşte brânza înăuntru, iar mămăliga face crustă pe dinafară. Apoi se servesc calde la cină cu smântâna deasupra.
Citeşte şi Reţetă moldovenească: Salată de fasole verde (Păstăi prăjite)
Mod de preparare (varianta modernă):
Se pregăteşte o mămăligă din mălai, apă şi sare.
Kaiserul şi slăninuţa se prăjesc în puţin unt. Se adaugă mămăligă fiebinte, proaspăt pregătită şi branza de burduf şi se amestecă totul.
Se toarnă într-o farfurie, se adaugă un ou (opţional) şi se rade brânză sarată deasupra.
Citeşte şi Reţetă tradiţională: Borş moldovenesc de fasole albă
Tradiţii culinare
Reţetă de bulz ciobănesc face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Proiectul îşi propune să promoveze în perioada februarie-noiembrie reţetele culinare româneşt