Unul din cele mai vechi hoteluri ale oraşului ascunde o terasă de vară idilică, proiectată în stil romantic, cu turnuleţe medievale şi cu ring de dans, de care se leagă multe nostalgii ale orădenilor de toate vârstele.
Lăsată în ruină de câţiva ani buni, terasa s-a redeschis vara trecută sub numele de Moszkva Garden, ca un local nonconformist amenajat inclusiv cu mese şi scaune pe care clienţii fideli le-au adus de acasă.
Hotelul personalităţilor
Pe locul unde acum se află Hotelul Parc, scriu istoricii, contele Samuel Teleki construia în 1785 un palat baroc cu un etaj. Apoi, în 1833, când imobilul se afla în proprietatea contelui Adam Rheday, aici funcţiona Casinoul Naţional al Judeţului Bihor. La începutul secolului XX, clădirea a fost cumpărată de familia de evrei Weiszlovitz şi cei doi fraţi, Emil şi Gyula, au transformat încăperile de la parter în spaţii comerciale, iar cele de la etaj într-un hotel modern decorat în stil eclectic.
Hotelul, despre care presa vremii scria că era "amenajat cu 60 de camere frumoase, confortabile, dotate cu apă curentă, reţea electrică, încălzire centrală şi confort modern", a fost inaugurat în 1915, fiind întregit cu un grajd, un garaj pentru automobile şi o grădină interioară. În perioada Primului Război Mondial, Emil Weiszlovitz, devenit singurul proprietar, a refuzat să cazeze ofiţeri germani. În schimb, mai târziu, a găzduit oameni de seamă precum Regele Carol al II-lea, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, George Enescu şi chiar pe poetul indian Rabindranath Tagore. În perioada ocupaţiei sovietice, hotelul a fost rechiziţionat pentru militarii ruşi, trecând apoi în proprietatea Ministerului Turismului.
La turnuleţe
Deschisă cel mai probabil încă din primii ani de funcţionare ai Hotelului Parc, terasa interioară a fost gândită în stil romantic, ca un refugiu din cotidian. Încadrată