România produce suficient, dar preferă să importe cartofi. În stare proaspătă sau refrigerată, importurile de cartofi, au crescut de aproape 2,4 ori în primele patru luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2012. De cealaltă parte, în primele patru luni ale acestui an, România a exportat doar 2.500 de tone în valoare de aproximativ 600 de mii de euro.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind comerţul cu produse agroalimentare, valoarea importurilor de cartofi realizate din ţările intra şi extra comunitare s-a apropiat de 12 milioane de euro, în primele patru luni ale acestui an, faţă de cele 4,5 milioane de euro cheltuiţi în aceeaşi perioadă din 2012 pentru o cantitate de aproximativ 36 de mii de tone.
Pe de altă parte, în primele patru luni ale lui 2013 au fost livrate pe pieţele externe puţin peste 2.500 tone de cartofi româneşti, în valoare de 600 de mii de euro, în timp ce în acceasi perioada din 2012 încasările au fost de aproximativ 300 de mii de euro, pentru o cantitate aproape similară.
Producţia de cartofi a României se cifrează anual între 3 şi 4 milioane de tone, cantitate suficientă pentru asigurarea consumului intern – de circa două milioane de tone anual – dar şi pentru sămânţă de aproximativ un milion de tone şi cu toate acestea, importurile de cartofi sunt semnificative în ultimii ani.
Românii consumă anual, în medie, 92 de kilograme de cartofi de locuitor, situându-se pe locul patru în Uniunea Europeană. În ceea ce privește consumul de cartofi, suntem depăşiţi de Portugalia, Irlanda si Marea Britanie.
Valoare import cartofi IANUARIE – APRILIE 2013
cantitate 35.655,8 tone
12 milioane de euro
Valoare import cartofi IANUARIE – APRILIE 2012
cantitate 35.655,8 tone
4,448 milioane de euro
Valoare export cartofi IANUARIE – APRILIE 2013
2