Sarea dă gustul mai bun bucatelor şi este totodată necesară organismului. Dar multitudinea tipurilor de sare de pe piaţă ne poate pune în dificultate. Cu sau fără iod, marină sau din Himalaya? Medicul specialist ne recomandă variantele şi cantitatea indicate pentru consum.
SAREA DE MASĂ: este sarea alba si fina pe care cam toata lumea o are acasa. Are un conţinut de sodiu de 97-99% si în cele mai multe cazuri conţine si aditivi alimentari.
SAREA IODATĂ: sarea de masa îmbogăţită cu iod stimuleaza capacitatea de învăţare şi dezvoltarea fizica si este recomandata mai ales persoanelor cu afecţiuni tiroidiene. Se dizolva mai repede decât alte tipuri de sare si este buna atât la salate, cât si la gatit.
SAREA GRUNJOASĂ: are aspectul unor cristale mai mari decât cele din sarea pentru muraturi si se re co man da folosirea ei la gatirea legumelor şi a cărnii.
SAREA PENTRU MURĂTURI: reprezinta clorura de sodiu în proporţie de 100%, fiind unul dintre cele mai pure tipuri de sare. Este special indicata pen tru prepararea conservelor cu muraturi pentru ca nu are o concentraţie mare de iod si nu conţine aditivi, care ar putea schimba culoarea si gustul legumelor pe care le pregatesti.
SAREA DE MARE: este unul dintre cele mai apreciate tipuri de sare datorita mineralelor pe care le conţine. Se obţine prin evaporarea apei ma rine, în urma acestui proces rezultând o sare umedă, cu o tenta de culoare gri. Unele tipuri de sare de mare de pe piaţa pot fi combinate cu diverse condimente pentru un gust cât mai complet.
SAREA AFUMATĂ: se obţine prin afumarea sarurilor obisnuite la foc de lemne, iar aroma dobândita da un gust mai bun pentru cartofi si pentru friptura la gratar.
SAREA KOSHER: aceasta sare nu are iod adaugat, este granuloasa, iar pentru ca se dizolva usor poate fi folosita într-o mulţime de preparate. Se recomanda sa fie adaugata la final. N