Candidaţii care au obţinut note peste 5 la examenul de titularizare, din acest an, au participat la începutul acestei săptămâni la şedinţele publice de distribuire a posturilor vacante pe perioadă determinată, respectiv posturile netitularizabile cu o viabilitate mai mică de patru ani. Şedinţele au avut loc la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava şi la Colegiul Tehnic „Al.I Cuza”, unităţi în cadrul cărora s-a susţinut şi examenul scris, în data de 30 iulie 2013.
254 de candidaţi care au obţinut note aparţinând intervalului 5-6,99 s-au prezentat la şedinţe pentru a-şi disputa unul dintre cele 527 de posturi netitularizabile.
Alături de candidaţii ce au bifat calificative ce nu le permite ocuparea unui post titularizabil, au participat la şedinţe şi 220 dintre profesorii care au obţinut minim 7 la examen, însă nu pot ocupa un post de profesor titular din lipsă de catedre, deşi ei întrunesc toate condiţiile legale. Cei cu note peste 7 au avut prioritate la ocuparea posturilor.
Deşi teoretic oferta de posturi a fost mai mare decât numărul candidaţilor, nu toţi cei care aspiră la o carieră didactică au ocupat o catedră în urma şedinţei.
Puţin peste 200 de candidaţi au fost încadraţi în învăţământul sucevean după cea de-a doua etapă de repartizare.
O serie de candidaţi au refuzat anumite posturi din cauza faptului că acestea sunt în cadrul unor şcoli din mediul rural, în zone izolate. Alţi candidaţi au refuzat să-şi adjudece un post în această sesiune din cauza costurilor navetei pe care ar fi trebuit să o facă pentru a ajunge la şcoala unde urmau să fie încadraţi. La decizia lor a contribuit şi refuzul unor administraţii locale de a deconta contravaloarea transportului.
Cei care vor fi suplinitori calificaţi în noul an şcolar vor încheia contracte de muncă pentru numai un an de zile cu unităţile şcolare.
Potrivit prof. Cristina Teo