În ”vinerea furiei” - proclamată încă de joi de Frăţia Musulmană ca zi de proteste naţionale împotriva puterii instaurate de armată în Egipt - au murit cel puţin 83 de persoane pe străzile din Cairo. Forţele de ordine au intervenit din nou în forţă în pieţele din centrul capitalei după rugaciunea tradiţională de vineri, iar focurile de armă au putut fi din nou auzite pe străzi, după ce autorităţile au împuternicit Poliţia să folosească muniţia de război. Sâmbătă, atmosfera este relativ liniştită la Cairo; CNN vorbeşte despre un armistiţiu de o zi între cele două tabere pro şi anti-Morsi.
Bilanţul violenţelor de vineri, de la Cairo, dintre susţinătorii fostului preşedinte Mohamed Morsi şi forţele de ordine este de cel puţin 83 de morţi.
Numărul simpatizanţilor mişcării islamiste Fraţii Musulmani care au ieşit pe străzi a fost din nou de ordinul miilor. Ei au denunţat aşa-numita "lovitura de stat militară" din 3 iulie, soldată cu înăturarea de la putere şi arestarea preşedintelui Mohamed Morsi.
Ca şi în zilele precedente, protestele au degenerat în confruntări cu forţele de ordine. Peste 700 de oameni au murit în confruntările din ultimele trei zile.
În plus, autorităţile egiptene au reţinut peste 1.000 de susţinători ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani.
Între timp, pentru a-şi justifica reprimarea violentă a protestelor, puterea instaurată de armată în Egipt a dat asigurări că luptă împotriva unui "complot terorist rău-intenţionat" al Fraţilor Musulmani, formaţiune din rândurile căreia provine preşedintele demis Mohamed Morsi.
În acest context, Preşedintele Franţei, Francois Hollande, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi premierul britanic, David Cameron, au solicitat "mobilizarea urgentă a eforturilor la nivel european" pentru găsirea unei soluţii la criza din Egipt.
"Uniunea Europeană trebuie să reexamineze relaţ