Merele isi pierd din duritate si devin mai dulci din cauza incalzirii globale, au constatat cercetatorii care au observat evolutia a doua livezi in Japonia de-a lungul ultimilor 40 de ani. Studiul lor a fost publicat in revista Nature Scientific Reports.
Experimentul s-a derulat la doua ferme din prefecturile Nagano si Aomori, unde temperatura medie anuala a crescut cu 0,31-0,24 de grade in ultimul deceniu. Au fost selectate cele doua livezi pentru ca o lunga perioada de timp aici a crescut acelasi soi de mar sub ingrijirarea aceluiasi om.
Oamenii de stiinta au observat ca din 1970 pana in 2010, merele au devenit mai dulci, in timp ce structura pulpei a suferit modificari. Cu anii, continul de acizi a scazut, sporind, in schimb, cel de zahar. In opinia specialistilor, vinovate de aceste modificari sunt temperaturile mai ridicate din perioada inflorire a pomilor si de coacere a fructelor.
„Credem ca un mar mai dulce constituie un plus, dar faptul ca aceste fructe isi pierd din duritate, ajangand faramicioase este un minus”, a comentat coautorul lucrarii stiintife, Toshihiko Sugiura, referindu-se, probabil, la dezamagirea celor care iubesc merele dulci si crocante.