Documente secrete declasificate ale CIA dezvaluie misiunile de spionaj pe care le-au efectuat britanicii in Uniunea Sovietica in timpul Razboiului Rece. Misiunile de spionaj s-au realizat dupa un acord intre agentia americana de informatii CIA si cea britanica MI6.
Pilotii britanici au fost implicati in zboruri de spionaj, care au facut parte din programul U-2, potrivit Daily Mail.
Ofiterii din cadrul Fortelor Aeriene britanice au zburat pentru misiuni de spionaj deasupra Uniunii Sovietice. Dupa mai bine de 50 de ani, documentele declasificate ale CIA arata implicarea pilotilor britanici in zboruri de spionaj in anii 1959 si 1960.
Ei au adunat informatii vitale, despre care seful agentiei de informatii americane a spus ca acestea merita "un milion de dolari". Primele zboruri din programul U-2 au fost efectuate in iulie 1956, dar in ciuda informatiilor valoroase adunate, presedintele SUA, Dwight Eisenhower a fost preocupat de consecintele unei incalcari a spatiului aerian sovietic, in cazul in care acestea earu descoperite.
Din nefericire pentru americani, chiar daca zborurile se efectua la mai mult de 21.000 de metri altitudine, rusii puteau urmari avioanele. Sovieticii au trimis un puternic protest lui Eisenhower pentru a suspenda astfel de zboruri.
Solutia gasita a fost utilizarea pilotilor britanici pentru aceste misiuni. Pana in vara anului 1958, prim-ministrul britanic Harold Macmillan a dat autorizatia si patru ofiteri RAF au fost trimisi pentru a se instrui in Texas, Statele Unite.
Prima misiune a fost efectuata de catre pilotul Robbie Robinson pe 6 decembrie 1959 deasupra bazei de lansari rachete de la Kapustin Yar. Succesul misiunii a fost un succes, informatiile fiind esentiale in timpul Razboiului Rece.
O alta misiune britanica asupra Uniunii Sovietice a fost facuta de pilo