În judeţ, 398 de persoane sunt luate în evidenţă cu tuberculoză, o boală infecţioasă gravă, cauzată de bacilul Koch, care se poate localiza în mai multe părţi ale corpului (sistem osos, ganglioni limfatici, rinichi), dar cel mai frecvent la nivelul plămânilor.
Aşa arată ultima statistică întocmită de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, pentru luna iunie, în care se precizează că majoritatea bolnavilor provin din mediul rural. Prin comparaţie, anul trecut, în aceeaşi perioadă, numărul pacienţilor cu TBC a fost de 485.
Potrivit datelor centralizate de DSP, în iunie 2013, trei persoane din judeţ au murit din cauza acestei maladii, numărul deceselor fiind egal cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit medicilor, tuberculoza este cauzată de alimentaţia precară, condiţii igienice deficitare, odihnă insuficientă, fumat, consum exagerat de alcool, stres, dar şi de existenţa unor boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, cancerul, leucemia.
Tuberculoza poate fi contractată la orice vârstă
Specialiştii atrag însă atenţia că trebuie făcută diferenţa între infecţie şi boală. Şi asta, deoarece persoanele care sunt doar infectate nu se simt bolnave şi nu au simptome. Infecţia se poate prelungi toată viaţa, fără ca boala să se declanşeze.
Tuberculoza poate fi contractată la orice vârstă, boala transmiţându-se rapid, în special în rândul populaţiei defavorizate, cu accesibilitate redusă la medic şi prost hrănită. Afecţiunea se manifestă prin stare de slăbiciune generală, pierderea în greutate, febră şi transpiraţii nocturne. Simptomele tuberculozei pulmonare includ tusea persistentă, expectoraţii cu sânge, durerea de piept.
La copiii de vârstă mică, tuberculoza pulmonară se manifestă uneori doar prin oprirea creşterii sau un retard în ceea ce priveşte statura şi greutatea. Celelalte semne şi simptome depin