Joi, 15 august, Prima Doamnă a Americii, Michelle Obama, a afirmat, deloc întâmplător, sub pretextul unui interviu acordat publicaţiei "Parade Magazine", că Statele Unite sunt gata pentru a avea, în funcţia supremă, o femeie. Există şanse similare în România şi Republica Moldova?
În acelaşi interviu, cu luciditate, soţia preşedintelui Barack Obama a afirmat că nu va candida la alegerile prezidenţiale următoare, pentru ca să fie succesoarea partenerului de viaţă, la Casa Albă.
Fiind întrebată de şansele ex-secretarului de stat Hillary Clinton, de a deveni prima femeie preşedinte în S.U.A., Michelle Obama a dat un răspuns în care reiterează faptul că aceasta nu a anunţat nimic, dar nu poate vorbi în numele ei.
Dar, bulgărele de zăpadă a luat-o la vale...
Astfel, într-un interviu acordat de fiica fostului preşedinte George W. Bush, respectiv Barbara Bush, semnalat de Alisa Wiersema, pe 16 august, aceasta afirma speranţa sa că Hillary Clinton va candida la preşedinţie, în anul 2016.
După cum se ştie, anterior celor două interviuri mai sus menţionate, Hillary Clinton a avut întâlniri, succesive, cu preşedintele Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden.
Intenţiile erau de a vedea dacă şeful statului american, fostul rival din campania prezidenţială finalizată cu câştigarea primului mandat, la Casa Albă, de către Obama, va susţine candidatura ei, şi dacă Biden va accepta să o secondeze, ca vicepreşedinte, renunţând astfel la propria intenţie, de a deveni prezidenţiabil.
Structura de relaţii publice, de la White House a optat pentru un semnal indirect, dat de Michelle Obama, care, nota bene, se bucură de o mare popularitate în rândurile alegătoarelor de peste Ocean.
Dar, care ar fi reperele iniţiale de care ar trebui să ţină cont prezidenţiabila Hillary Clinton, înainte de a anunţa candidatura sa oficială?
1. I