Statele Unite, împreună cu aliaţii lor europeni şi din zona Golfului Persic erau pe punctul de a obţine un acord între susţinătorii preşedintelui Mohamed Morsi şi armata egipteană în urmă cu două săptămâni, chiar înainte de reizbucnirea violenţelor, afirmă emisarul UE, citat de „Washington Post“.
Acordul viza renunţarea la protestele faţă de înlăturarea de la putere a preşedintelui Morsi şi renunţarea la orice acţiuni de violenţă, conform emisarului UE în Egipt, Bernardino Leon.
Proiectul de acord a eşuat pentru că vicepreşedintele de la acea vreme, Mohamed ElBaradei, nu a reuşit să îl convingă pe şeful Statului Major al armatei egiptene, Abdel Fattah al-Sisi, să dialogheze direct cu mişcarea islamistă Fraţii Musulmani, din care face parte preşedintele demis Mohamed Morsi, aflat în detenţie din 3 iulie. Mohamed ElBaradei a demisionat în urmă cu câteva zile din funcţia de vicepreşedinte al Egiptului.
Egiptul traversează o perioadă de criză profundă care s-a accentuat pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. Organizaţia islamistă Fraţii Musulmani denunţă o "lovitură de stat militară", organizând proteste zilnic, bilanţul de până acum al violenţelor fiind de mii de morţi.