Demnitarii, in loc sa rezolve problemele din sistemul de sanatate prefera sa se trateze in alte tari. Nu de putine ori, reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania au ridicat aceasta problema. In Parlament s-a propus chiar o modificare a legii care sa-i oblige pe inaltii demnitari sa-si trateze bolile alaturi de «pacientii de rand».
Potrivit unei initiative parlamentare, Legea 95/2006 urma sa se imbogateasca cu un nou articol care ii vizeaza pe demnitarii cu inalte functii in stat. Acestia urmau sa fie obligati sa se trateze in tara pentru a fi motivati sa contribuie la dezvoltarea sistemului sanitar romanesc.
Ministrii si parlamentarii erau vizati de aceasta initiativa parlamentara care trebuia sa le lege sanatatea de spitalele din tara. Dar, bineinteles, o astfel de initiativa legislativa nu a avut nicio sansa de promovare. Contravenea Constitutiei.
„Singurul caz in care persoanele care detin functii publice de autoritate s-ar putea trata la spitale din strainatate ar fi ca in Romania sa nu existe specialitatile de care au nevoie”, se arata in proiectul ce fusese depus la Parlament..
Initiatorul acestei propuneri de modificare a legii care reglementeaza acordarea serviciilor medicale in sistemul sanitar romanesc a vrut sa si sanctioneze demnitarii care nu ar fi respectat acest articol de lege. Daca se tratau in strainatate, riscau sa isi piarda functiile.
Cadrele medicale considera ca ar fi fost o masura foarte buna aprobarea unui astfel de acct normativ. Ele considera ca este o sfidare la adresa populatiei cu venituri modeste ca cei care ar putea sa ajute la dezvoltarea spitalelor din tara sa plece la tratamente in strainatate, lasandu-i pe cei multi sa simta lipsurile din spitalele romanesti.
„Demnitarii, in loc sa rezolve problemele din sistemul de sanatate prefera sa se trateze in alta parte. Aceasta atitudine este o sf