Producătorii din panificaţie vor reglementarea condiţiilor de comercializare a pâinii pentru a combate evaziunea fiscală şi concurenţa neloială a brutarilor care lucrează la negru. La Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor este în discuţie un proiect de act normativ iniţiat de Rompan (Patrona-tul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase) pe această temă, iar în această săptămână au avut loc primele discuţii cu partenerii sociali. La şedinţă au participat, pe lângă reprezentanţii ROMPAN, ai ANSVSA, cei ai ANAMOB (Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România), ROMALIMENTA (Fe-deraţia Patronală Română din Industria Alimentară), APC (Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România).
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, proiectul de act normativ privind controlul comercializării pâinii, al produselor de panificaţie şi al produselor de patiserie a fost iniţiat pentru a se obţine reglementarea în ceea ce priveşte sancţionarea celor ce nu respectă legea privind pâinea, pentru a avea o forţă legislativă mai mare, a fi realizată uniformizarea cerinţelor de vânzare a pâinii în România, cu celelalte state ale UE, în spaţii special amenajate.
Nu în ultimul rând, se doreşte un control mai riguros al acestui domeniu odată cu introducerea TVA de 9% pentru pâine de la 1 septembrie 2013. „Contraargumentele au subliniat că, la solicitarea Uniunii Europene, fiecare instituţie şi-a reglementat domeniul de activitate, iar prin proiectul de act normativ se prevăd suprapuneri în efectuarea controalelor. În esenţă, se doreşte lupta împotriva evaziunii fiscale, dar nu prin dublare de control şi suprareglementare. A fost reprezentat, la această întâlnire, la invitaţia ANSVSA, şi Consiliul Concurenţei, care a opinat că un punct de vedere referitor la respectivul act normativ va fi expri