Fiecare dintre noi avem cel putin o ruda, un vecin, o cunostinta care, in anii ’90, “facea Turcia”, de unde aducea haine, aur sau alte produse de comert. Inevitabil, asociem aceasta tara cu “negotul” specific sau cu tirurile de marfa care ne inunda soselele. Insa, tara de care ne desparte doar Bulgaria se dezvaluie interesanta si primitoare pentru turistii dornici sa o descopere dincolo de prejudecati sau de ghiduri turistice. Afla cum se vede Romania prin ochii turcilor, cum arata economia tarii si ce valori promoveaza societatea, dintr-un reportaj Wall-Street.ro.
Dupa drumurile deplorabile si peisajul dezolant din Bulgaria, Turcia ne-a primit cu bratele deschise si ne-a inveselit. Trecerea prin vama a fost simpla si lipsita de peripetii, asa ca am ajuns pe pamant turcesc la primele ore ale diminetii, cand soarele isi facea aparitia. Putin mai mult de 2 ore si o autostrada perfecta ne-au despartit de Istanbul.
Situata intre Europa si Asia, cu iesire la 4 mari (Neagra, Egee, Marmara si Mediterana), Turcia are o pozitie strategica si a fost, de-a lungul istoriei, rascruce si camp de lupta pentru mari civilizatii dar si un mare centru de comert.
Istanbul este cel mai mare oras al Turciei care, desi nu este capitala administrativa, este centrul cultural, istoric si economic al tarii. Primul impact al orasului vine dinspre trafic: infernal, haotic si extreme de aglomerat. De fapt, intreaga calatorie ne-a aratat ca soferii turci conduc dupa propriile reguli, ce rareori tin cont de indicatoare, semafoare sau limite de viteza.
Dimineata de sambata in care am ajuns in capitala neoficiala a Turciei a avut toate ingredientele pentru a ne face cunostinta cu acea lume. Am ajuns in portul orasului si am inceput prin a vizita moscheele din jur, strazile pline de oameni, bazarul ametitor, am simtit aromele si intensitatea la care se miscau lucrurile