Echipele sunt create prin organizaţii obşteşti. Bugetul oficial nu depăşeşte câteva sute de mii de lei pe an, iar în realitate este de sute de ori mai mare. De regulă, fiecare club este patronat sau sponsorizat de un businessman. Însă contribuţiile nu sunt publice, ceea ce ne face să credem că aceştia sunt certaţi cu legea. Cluburile practică şi contabilitatea dublă. Transferurile se fac la negru. Arbitrajul este corupt.
Fotbalul e considerat regele sportului. Este cel mai popular şi spectaculos sport din lume. În fotbalul profesionist circulă mulţi bani. Valoarea transferului unui fotbalist a trecut de 100 de milioane de euro. Cei mai valoroşi fotbalişti din lume ridică salarii de aproape 100.000 de euro pe zi! Costul unui spot publicitar în timpul unui meci din competiţiile internaţionale ajunge la 5.000 de euro pe secundă!
Sunt şi eu un microbist. Îmi place fotbalul încă din copilărie. Nu am făcut fotbal de performanţă, dar am participat la competiţii în componenţa echipelor din şcoala în care am învăţat, apoi la universitate şi la instituţiile în care am lucrat. Chiar şi acum, având o vârstă „nefotbalistică“, mă străduiesc să joc fotbal cu colegii cel puţin o dată pe săptămână şi, practic, nu scap niciun meci al selecţionatei Moldovei, nici măcar amicalele. Aşa că am fost şi la meciul Moldova-Andorra, care s-a terminat indecis – 1:1.
Naţionala bate pasul pe loc
Naţionala se pregăteşte de meciul cu Anglia. Rezultatul este previzibil – noi vom pierde. Însă poţi şi să pierzi cu onoare. Nu am înţeles de ce pentru amicalul recent a fost ales ca sparring partener Andorra, cea mai slabă echipă din lume! Pentru că tricolorul lor este ca şi al nostru? Ca să ne prezentăm onorabil în Anglia, trebuie să jucăm doar din defensivă. Ce obiective şi-au propus antrenorii? Ce scheme tactice au fost testate cu Andorra?
Antrenorul tricolorilor a venit cu