Pasionaţii de arheologie au putut vizita la sfârşitul săptămânii şantierul arheologic Sultana-Malu Roşu din judeţul Călăraşi, unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din ţară, unde au fost descoperite obicete de plastică antripomorfă din preistoria României (mileniul IV Î.C). Evenimentul a fost organizat de Muzeul Naţional de Istorie a României, cu ocazia celei de-a XI-a ediţii a Zilelor Porţilor Deschise.
„Ne aflăm la situl arheologic de la Malu Roşu situat în satul Sultana pe malul lacului Mostiştea. Acest sit a fost pentru prima dată explorat în anii 1920 după care activităţile de explorare au fost reluate în anul 2008 de o echipă de arheologi de la Facultatea de Arheologie Bucureşti. Situl reprezintă mai multe morminte şi aşezări din timpul neoliticului timpuriu, aproximativ acum 6.500 de ani, cultura Boian. Aceste piese găsite au fost depuse la Muzeul de Arheologie Bucureşti unde au fost datate şi conservate. Aceste activităţi ale tinerilor arheologi sunt sprijinite de primărie”, a declarat primarul localităţii Mănăstirea, Marian Mugurel Iancu.
Începuturile civilizaţiei europene
Cercetările de pe şantierul arheologic Sultana-Malu Roşu se desfăşoară în cadrul proiectului „Începuturile civilizaţiei europene. Neo-eneoliticul la Dunărea de Jos” al cărui obiectiv principal este cunoaşterea societăţii umane din sudul României, între mileniile VI-IV î.Chr. Proiectul vizează cercetarea mai multor situri arheologice din sudul României, iar la nivel instituţional reprezintă o colaborare între Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Judeţean Teleorman, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Judeţean Buzău şi Muzeul Romanaţiului Caracal.
Reconstituirea locuinţelor preistorice
Tot cu această ocazie a avut loc prezentarea rezultatelor proiectului