Fenomenul elevilor care nu promovează la Bac în prima sesiune nu este străin nici celor mai bune licee din ţară, însă cazurile sunt puţine, câte două-trei pe şcoală. Totuşi, pentru instituţii precum Colegiile Naţionale „Sf. Sava“, „Gheorghe Lazăr“, sau „Tudor Vianu“ care se mândresc cu un prestigiu academic de invidiat, lumea nu se aşteaptă la o rată de promovare mai mică de 100%.
Toate cele 10 licee din topul la nivel naţional, realizat de Ministerul Educaţiei în funcţie de ultima medie de admitere din vara aceasta, au elevi care au picat la sesiunea de Bac din vară şi vor da o parte dintre examene în sesiunea de toamnă, care începe luni.
La Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, unde media de admitere anul acesta este de 9,77, trei eleve au picat examenul de Bacalaureat.
Una dintre eleve, de origine turcă, a luat note de 5,1 la Mate şi 5,3 la Română, media finală fiind 5,63, în timp ce o colegă a ei a luat note mai mici de 5 atât la mate cât şi la fizică. Cel de-al treilea caz este unul special, fiind vorba de o tânără, Oana Gîdea, care a suferit un accident grav de maşină în clasa a IX-a şi care a lăsat urme pe viaţă. Fata are probleme de locomoţie, dar şi de vorbire, astfel că scrie mai încet şi vorbeşte mai lent. Ea a dat examenul de Bac în prima sesiune în condiţii special prevăzute pentru asemenea cazuri, dar a picat la Matematică.
În ceea ce priveşte decizia Inspectoratului Şcolar din Bucureşti de a organiza sesiunea de toamnă a Bac-ului în liceele de top ale Capitalei pentru a evita fraudarea examenului, directorul adjunct de la ”Sava”, Adrian Troie, este de părere că ”măsura nu rezolvă nimic”.
„Spre exemplu, profesorii noştri de la „Sf. Sava“ nu pot fi în comisie fiindcă avem trei elevi care susţin Bac-ul în sesiunea a doua. Singurul lucru cu care contribuim noi ca liceu este clădirea în sine, care serveşte drept centru de