Nutriţioniştii şi nu numai le consideră un superaliment: bogate în vitamina C, vitamina A, calciu, potasiu sau pectina, nu conţin multe calorii. Tocmai de aceea sunt si consumate in cantitati foarte mari, peste tot in lume.
Multă lume nu le acordă o atenţie deosebită şi chiar le consideră banale. Iată însă câteva curiozităţi interesante despre portocale, notate de sfatulpărinţilor.ro.
Prima dată în China
Sunt cele mai recoltate citrice din lume; Brazilia este cel mai mare producător de portocale din lume; În America sunt recoltate peste 25 de miliarde de portocale; În secolul al XVIII-lea, marinarii britanici luau portocale pe vas pentru a preveni scorbutul; Tot în SUA, cel mai mare producator de portocale este Florida, cu 70% din totalul productiei, iar 90% din producţia de portocale ajunge suc; În Anglia, pe timpul Reginei Victoria, portocalele se dădeau cadou de Craciun; Culoarea oranj a fost creată din portocală; Cele mai comune varietăţi de portocale sunt Navel şi Valencia; Aroma de portocale este pe locul trei în clasamentul preferinţelor, după ciocolată şi vanilie; Au fost cultivate prima dată în China, în jurul anului 2500 i.Hr.
Fără zbârcituri
Lista continuă: Romanii au adus prima dată portocali din India, în primul secol d.Hr; Columb a adus portocali din Insulele Canare în Haiti, în anul 1493 (în anul 1518, portocalele au ajuns in Panama şi Mexic, iar mult mai târziu în Brazilia); În Statele Unite, primii portocali au fost plantati în Florida in 1513, de către exploratorul spaniel Juan Ponce de Leon; Portocalii fac tot timpul anului flori şi fructe (în emisfera Nordică, sezonul portocalelor începe în octombrie şi se termină în februarie; Cu cât este mai mare codiţa portocalei, cu atât aceasta va fi mai dulce; Când alegi portocala, ai grija să fie fermă şi totuşi uşor de presat; Portocalele proaspete au culoarea strălucitoare, coaja