Când am citit (prin bunăvoinţa părintelui Bulzan) fascinantele amintiri şi jurnalul preotului Nicolae Brânzeu (născut la Vulcan), nu m-am gândit nicio clipă că voi avea onoarea de a participa la un eveniment atât de important pentru comunitatea greco-catolică din Lupeni. Din păcate, am fost singurul ziarist care a fost prezent ieri la sfinţirea pietrei fundamentale a Bisericii Greco-Catolice „Sfânta Varvara” din Cartierul Bărbăteni, municipiul Lupeni.
La Lupeni au existat două biserici greco-catolice
Nu este aici locul de a arăta rolul jucat de biserica greco-catolică în viaţa spirituală a Văii Jiului şi nici de a redeschide o rană urâtă a istoriei României, din nefericire nici până acum vindecată: desfiinţarea în decembrie 1948 a bisericii greco-catolice şi confiscarea averii acesteia, patrimoniul său fiind, după cum se ştie, folosit de către statul român şi de biserica ortodoxă. Însă, pentru cititorii mai tineri trebuie amintit că în fiecare localitate a Văii Jiului au existat până în 1948 biserici greco-catolice. La Lupeni: biserica din cimitirul din zona Lupeni 5 Sud şi biserica de lângă cimitirul din Bărbăteni (cea de lemn, apoi cea nouă). În contextul în care, după 1989, când biserica greco-catolică reintră în legalitate (decretul din decembrie 1948 fiind abrogat), în Valea Jiului nu a avut loc nicio retrocedare a vreunei bisericii greco-catolice, aceasta s-a văzut confruntată cu o mare problemă: lipsa locaşurilor de cult.
PSS Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului
Dând piept din nou cu nedreptatea istoriei, biserica greco-catolică porneşte la o operă istovitoare, dar înălţătoare, aceea de ridica din nou biserici în Valea Jiului. Aşa s-a întâmplat la Uricani şi la Petroşani. Aşa se va întâmpla şi la Lupeni. Primul pas a fost făcut ieri, 18 august.
Înainte de sosirea soborului de preoţi, credincioşii greco-catolici lupe