Galaxia Calea Lactee, cea în care regăsim, are propria ei gaură neagră. Şi pentru că această gaură a fost într-o pauză în ultimii ani, acum a revenit şi oferă un spectacol cosmic astronomilor. Câţiva oameni de ştiinţă din Germania au început urmărirea găurii negre şi fac asta în timp ce aceasta se „hrăneşte“ cu un nor uriaş de gaz.
Din Garching, Germania, cercetătorii urmăresc un eveniment rar care se desfăşoară la circa 26.000 de ani-lumină de Terra. Ei surprind prin echipamentele lor o gaură neagră masivă în timp ce se întâlneşte cu un nor uriaş de gaz. Gaura neagră, în astfel de „confruntări“, câştigă mereu, dar evenimentul este mai important pentru oameni, nu pentru Univers, deoarece le permite fizicienilor şi astronomilor să urmărească modul în care o gaură neagră îşi foloseşte puterea gravitaţională masivă pentru a atrage şi consuma fragmente de materie interstelară, notează „The Wall Street Journal“.
„Părintele“ găurii negre este Stefan Gillessen, cercetător la Institutul „Max Planck“ pentru Fizică Extraterestră. El a descoperit acest eveniment în 2011. Gaura neagră din Calea Lactee atrage fragmente de materie interstelară de aproape un milion de ani, iar datorită stelelor care orbitează în apropiere de gaura neagră oamenii de ştiinţă au putut estima că puterea gravitaţională a acesteia este echivalentă cu cea a patru milioane de stele similare Soarelui. Norul de gaz măsoară aproximativ 60 de miliarde de kilometri în lungime.
„În astronomie sunt foarte rare ocaziile în care poţi surprinde astfel de evenimente“, a afirmat Andrea Ghez, astrofizicianul care studiază gaura neagră, împreună cu o echipă a sa, de la Universitatea din California. „Pur şi simplu nu ştim ce se va întâmpla“, a mai spus acesta. Ghez a avut şansa ca în 2006 să afirme identificarea evenimentului, dar l-a ignorat.
Cinci ani mai târziu, Gillessen a folosit un t