Fiecare naţie are marile sale valori, iar România are o mulţime de personalităţi cu care poate să se mândrească. Astăzi, cunoaştem şase dintre aceşti mari români, ale căror realizări au trecut graniţele ţării.
1. George Emil Palade este singurul român care a câştigat Premiul Nobel (1974). Conaţionalul nostru este considerat părintele biologiei celulare moderne. Fostul preşedinte american Ronald Reagan i-a acordat românului Medalia Naţională pentru Ştiinţă, în anul 1986.
Marea reuşită a cercetărilor lui George Emil Palade a fost explicarea mecanismului celular al producției de proteine.
Savantul român s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani, în anul 2008.
2. Henri Coandă a fost unul dintre acei mari savanţi ai lumii care nu se pot rezuma la o singură arie de activitate. A fost unul dintre primii aviatori care au zburat cu un avion cu reacţie, a proiectat clădiri, a inventat instalaţii revoluţionare de transport şi de desalinizare a apei şi a studiat cele mai pure ape de pe planetă.
Fiu al unui fost premier al României (Constantin Coandă, tatăl savantului, a fost prim-ministru în anul unirii, 1918), Coandă a fost omul care a construit, în Golful Persic, primul rezervor de beton subacvatic pentru depozitarea petrolului.
Un efect din fizică poartă şi astăzi numele marelui savant român. Atunci când a zburat cu avionul cu reacţie, Coandă a observat că flăcările și gazul incandescent ieșite din reactoare tindeau a rămâne pe lângă fuzelaj. Abia după peste 20 de ani de studii ale lui și ale altor savanți inginerul român a formulat principiul din spatele așa-numitului efect Coandă, numit astfel de profesorul Albert Metral.
Henri Coandă a murit în 1972, la vârsta de 86 de ani.
3. Ana Aslan este una dintre cele mai mari figuri feminine din istoria României. Medic român în gerontologie, Aslan a inventat m