Extravaganţele nu au lipsit din viata lui Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, care duminică a murit într-o clinică din Antalya.
Anul trecut, de 8 martie, soţia regelui romilor, Maria, a avut parte de o surpriză de proporţii. Dragostea lui Cioabă pentru ea a fost atât de mare, încât i-a cumpărat o stea botezată cu numele ei. Alături de steaua de pe cer, femeia care i-a stat alături încă de când Cioabă avea 14 ani a primit şi un splendid colier din aur.
La fel de darnic a fost regele şi cu copiii săi, dar mai ales cu nepoţii. În urmă cu câţiva ani, de Crăciun, de exemplu, a comandat pentru micuţi bolizi Ferrari şi Lamborghini, drept cadouri.
Regizor de film
Tot la capitolul lucruri mai puţin obişnuite poate fi menţionat şi faptul că regele Cioabă a regizat un film despre Holocaustul ţigănesc.
”Tot timpul am avut în mintea mea drama prin care au trecut aceşti oameni. Au fost duşi de Antonescu la Bug, în lagărele morţii, deposedaţi de averi, duşi în bordeie ascunse la 3 metri sub pământ. Se vorbeşte despre 30.000-40.000 de romi deportaţi, însă cifra este mult mai mare, pentru că romii nu aveau acte. Vorbim de peste 20.000 de romi morţi în lagăre”, povestea Florin Cioabă.
Acesta a spus că a vorbit, pentru documentare, cu aproape 100 de supravieţuitori, iar cele mai elocvente mărturii apar în documentarul care are 43 de minute.
”Printre cei cu care am vorbit se numără tatăl meu, Ion Cioabă, şi bunicul meu, Gheorghe Mihuţescu, acesta petrecând 3 ani la Bug. Au povestit că ajunseseră să mănânce chiar carne de om, erau împuşcaţi când mergeau să-şi ia mâncare, mulţi s-au îmbolnăvit de tifos şi au murit”, spunea la vremea respectivă Florin Cioabă.
Echipa de filmare a folosit, pe lângă mărturiile supravieţuitorilor, imagini şi fotografii de arhivă, şi a filmat în comunităţile de romi din Alba, Gorj, Meh