Criza din Siria are din ce in ce mai multe repercursiuni in statele din Orientul Mijlociu, cel mai afectat la aceasta ora fiind Libanul, care se confrunta atat cu un flux masiv al refugiatilor sirieni, cat si cu violente intre comunitatea sunnita si cea siita.
In acest sens, fostul premier al Libanului, Saad Hariri, a criticat dur sambata pozitia Hezbollah care, prin vocea liderului sau, a acuzat comunitatea sunnita pentru realizarea unui atentat cu bomba in ziua de joi, intr-un cartier din sudul Beirutului.
"Am ascultat discursul liderului Hezbollah, care la inceput a fost unul echilibrat, insa s-a dovedit a fi catrastofal spre final. Este bine ca incearca sa lupte impotriva terorismului, insa el catalogeaza acest flagel dupa propriile interese" a declarat Hariri citat de Al Manar.
Mai mult, acesta condamna intentia Hezbollah de a mari numarul de soldati ce lupta in Siria. "Logica Hezbollah imi aduce aminte de pretextul SUA de a interveni in Irak. Au spus ca sunt arme de distrugere in masa, dar nu au fost. Asa face si Hezbollah, spune ca lupta impotriva unor teroristi in Siria, insa se va dovedi ca acestia vor fi o minoritate si nu vor avea viitor in noul stat sirian.
Dar nici luptatorii Hezbollah nu vor mai fi acceptati in Siria, si ne intrebam: unde se vor duce? Se vor intoarce in Liban, iar acest fapt va creea tensiuni intre Beirut si viitorul guvern de la Damasc", a mai adaugat fostul premier libanez.
Ca urmare a implicarii armate in conflictul din Siria, latura militara a Hezbollah a fost declarata grupare terorista de catre Uniunea Europeana. Anterior, SUA, Australia si Israel mai trecuse Hezbollah pe lista neagra a terorismului.
Criza din Siria are din ce in ce mai multe repercursiuni in statele din Orientul Mijlociu, cel mai afectat la aceasta ora fiind Libanul, care se confrunta a