* Proiectul ZVJ “Dacă reportaj nu e, atunci poveste de unde?” (VIII)
De Sfântă Marie Mare, primarul, ca şi stuparul…
Românii ştiu, din tată-n fiu, că, de Sfântă Mărie Mare, stuparii cercetează producţia albinelor şi recoltează primii faguri cu miere. Aceştia sunt împărţiţi cu întreaga familie. De asemenea, stuparii - oameni generoşi - fac vecinilor daruri cu miere, aşa încât să guste şi cei care nu au stupi din dulceaţa toamnei care va veni. Ce să facă, însă, primul gospodar al unei comune dacă el, personal, nu are stupi? El va trebui să-i facă pe toţi concetăţenii lui, în această zi de cumpănă între vară şi toamnă, să se bucure la fel cum s-ar fi bucurat de un fagure cu miere.
Aşa se face că de câţiva ani buni, adică de când Victor Stoica este în fruntea primăriei din Pui, ziua de 15 august a fost aleasă ca zi a comunei. În această zi, când vara e, deja, în cumpănă, timpul este, în mod tradiţional, frumos. De obicei, în ziua când Fecioara Maria s-a ridicat la ceruri, soarele strălucea puternic iar ploaia ocolea comuna. Aşa a fost până mai ieri…
Anul acesta, de Sfântă Mărie Mare, la Pui - ca şi în Valea Jiului, a fost o zi rece şi au căzut foarte multe precipitaţii. La 30 km de Petroşani, cei din Pui s-au pregătit intens de Ziua comunei. Scena albastră şi toate şirurile de bănci - confecţionate dintr-un lemn uscat din timp - erau ude şi ploaia nu dădea niciun semn că s-ar putea opri. Aşa că joi, la ora 16, primarul comunei constată, într-o ultimă vizită-fulger, că era imposibil de ţinut un spectacol în aer liber. Artiştii ar fi fost protejaţi de scenă dar, cum afară ploua cu găleata, nimeni nu s-ar fi putut încumeta să ia loc pe gradenele îmbibate vârtos de apa care cădea ca-ntr-o poezie de Bacovia..
Odată pe an, interesul Puiului nu e acelaşi cu cel al Uricului
Patronii chioşcurilor cu virşli de Sălaj (3,5 lei pere