Din fericire, a fost doar un exerciţiu
Vineri, 17 august, poliţiştii Inspectoratului Judeţean Timiş, mai multi parteneri şi voluntari au desfăşurat o acţiune de simulare a unui caz de răpire. Scopul acestei activităţi a fost evaluarea reacţiei cetăţenilor, a partenerilor publici şi privaţi, cât şi cea a voluntarilor care doresc să acorde sprijin în astfel de situaţii.
Între orele 15.00-20.00, în incinta unei baze de agrement din comuna Şag a avut loc simularea situaţiei de criză prevăzută în Mecanismul Naţional "ALERTĂ RĂPIRE COPIL". Acesta este un mecanism naţional de alertare a populaţiei în cazul răpirii sau dispariţiei unui copil, în împrejurări în care viaţa sau sănătatea acestuia este pusă în pericol, o campanie iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în parteneriat cu Ministerul Public şi Centrul Focus, în cadrul proiectului CALLERT, cofinanţat de Comisia Europeană.
La activitatea iniţiată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş au participat efective din cadrul inspectoratului, precum şi efective din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timiş, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Banat" al Judeţului Timiş şi voluntari (C.S. Universitatea Timişoara - Secţia Motoparapantă, Formaţiunea de Intervenţie Rapidă pe bază de voluntariat SALVO, West Zacht Club Timişoara, Imprimeria Mirton, Pompierii Voluntari din comuna Şag).
Exerciţiul a vizat simularea unui caz de răpire a unui copil de 11 ani, având ca scop evaluarea reacţiei cetăţenilor în cazul declanşării unei alerte de acest gen, viteza de reacţie a partenerilor publici şi privaţi, semnatari ai acestei convenţii, aflaţi pe raza judeţului Timiş, cât şi cea a voluntarilor care doresc să ajute în astfel de situaţii.
Simularea a ajut succces, copilul fiind găsit de forţele angrenate în 3 minute de la demararea căutărilor, iar susp