Pe ambulanţele aflate în dotarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sălaj au fost montate, recent, sisteme de monitorizare prin GPS, care permit conducerii serviciului să afle dacă şoferii se abat de la traseu ori dacă folosesc maşinile în interes personal.
Instalat în funcţie în urmă cu aproape şase luni, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sălaj, Radu Coste, şi-a propus să închidă „robinetele” prin care, spune el, se scurgeau sume importante de bani din bugetul instituţiei. Detalii despre cum s-a gândit şi, în multe cazuri, a şi reuşit să oprească scurgerile de bani din sistem ne-au fost oferite de către manager în cadrul emisiunii Necenzurat de la Sălăjeanul TV. Spre exemplu, consumul mult prea mare de carburant declarat de ambulanţierii sălăjeni l-au făcut pe manager să recurgă la o măsură inedită: a montat, în secret, pe trei dintre maşini sisteme de urmărire prin GPS şi a aflat astfel pe unde se... plimbă ambulanţele din dotarea serviciului. „Am găsit ambulanţe la Praktiker, în Cluj, şi prin alte locuri pe unde nu aveau ce căuta”, explică managerul Radu Coste. Pe lângă faptul că şoferilor le-a fost imputat carburantul consumat în aceste curse, acum astfel de sisteme de urmărire prin GPS sunt montate pe toate ambulanţele. „Şoferii ştiu acum asta, iar măsura are deja efecte, prin economii la bugetul pentru combustibil”, declară managerul.
Mai exact, un bilanţ pe primele şase luni ale acestui an arată că, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cheltuielile cu carburantul au scăzut cu 7.000 de lei. Mai mult, Coste spune că au scăzut şi cheltuielile cu întreţinerea parcului auto, economia pe primele şase luni ale anului fiind estimată la 11.000 de lei, după ce contractul – păgubos, spune managerul - cu atelierul care efectua până acum reparaţiile a fost reziliat şi a fost încheiat un nou contract, cu un alt atelier auto. Managerul aprecia