Nave-remorchere militare aparţinând Flotei britanice, corăbii din secolul al 16-lea, iahturi, ba chiar şi sumbarine nemţeşti şi ruseşti au acostat pe malul Begăi, din Timişoara. Dar să nu visăm prea departe... Totul s-a petrecut la o scară de o mie de ori mai mică.
Malul Begăi, „decorat” cu iahturi şi nave militare
Malul Begăi, de sub Podul Tinereţii, a fost, în dimineaţa de Sfântă Măria Mare, sărbătorită şi ca Zi a Marinei, locul unde au fost ancorate ambarcaţiuni diferite, datând de acum câteva sute de ani: corăbii din secolul al 16-lea, submarine ruseşti, aeroglisor de Dunăre, iahturi, nave remorchere militare cu tot cu soldaţi, ba chiar şi pânzarul moldovenesc de pe timpul lui Ştefan Cel Mare sau nave militare aparţinând Flotei britanice. Şi, da, toate aceste vase plutitoare au ocupat o bună porţiune de pe malul Begăi, din centrul urbei. Să nu vă iamginaţi că Timişoara s-a transformat dintr-o dată într-un mare port marinăresc. „Flota” a fost expusă în miniatură. Ambarcaţiuni expuse la concursurile de navomodelism, unele dintre ele reprezentând miza unor campionate mondiale şi europene.
La doar câţiva metri de locul unde au fost amplasate exponatele, veghează atent Lucian Dan, creatorul ambarcaţiunilor, ca nu cumva bărcuţele să fie luate de valul admiraţiei copiilor care, dintr-o atingere curioasă, le-ar putea doborî.
Lucian Dan este un obişnuit al acestor festivităţi, pe care nu e greu de înţeles de ce le iubeşte atât de mult. În plus, legat de această zi, are amintiri care-i aduc zâmbetul:„Pentru mine, ca ofiţer de marină în rezervă, înseamnă mai mult decât o festivitate. Eu aş fi vrut să facem nişte jocuri marinăreşti. În anii trecuţi, după ce am renunţat la cariera militară, petreceam cu mult fast. De exemplu, se punea un purcel în săculeţ, pe un stâlp în mijlocul apei şi cine ajungea la el îl lua acasă. Nu ajungea nimeni..