Grădini uitate sau aflate pe hărţile turistice, dar cu probleme de dotări ar putea fi utilizate pentru manifestări într-un Cluj deficitar la infrastructură de evenimente, dar care se vrea capitală culturală europeană şi a tineretului.
Grădina Botanică "îmbogăţită" cu minime dotări şi mai bine conectată cu centrul istoric şi Grădina Miko de pe Clinicilor sunt două astfel de spaţii care pot fi mai bine folosite în oraş, arată studiile rezultate în urma unei Universităţi de Vară organizate de Ordinul Arhitecţilor la Cluj.
Alături de strada Kogălniceanu şi Piaţa Mihai Viteazu, deja subiecte de viitoare concursuri de idei pentu reamenajare, Universitatea de Vară din acest an a avut şi alte teme de analiză la Cluj: Grădina Botanică şi Grădina Miko."La fiecare locaţie am realizat o bază de date pentru a ajuta la pregătirea următorilor paşi pentru mai buna lor utilizare publică. Ne-am dori cu precădere concursuri de idei", a explicat Szabolcs Guttmann, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Transilvania.
Un spaţiu deja testat pentru diverse evenimente, ale Ordinului Arhitecţilor sau mai recent în cadrul noului festival Colours of Cluj, este Grădina Botanică. Deşi aflată pe primele locuri în topurile de recomandări pe care oraşul le face turiştilor, locul e folosit sub potenţial, consideră arhitecţii. "Într-o viziune mai amplă, acest spaţiu poate să primească nişte dotări şi să devină nu doar loc de plimbare şi repaos, ci şi infrastructură culturală, prin evenimentele pe care le poate găzdui", a spus Guttmann. E nevoie însă de o îmbunătăţire a conexiunii pietonale cu centrul istoric şi de dotări: o seră acoperită mai degajată, care să adăpostească vegetaţie, dar să ofere şi spaţiu de evenimente când vremea nu permite desfăşurarea lor în aer liber. La acestea s-ar adăuga spaţii de primire, anexe şi o mai bună rezolvare a locurilor de parc