Odinioară traversat la pas de personalităţi pentru Mihai Eminescu, I.L. Caragiale sau Regele Carol I pe alei pavate cu piatră, Centrul Vechi al Târgoviştei arată acum cu totul altfel: zgomotos, plin de spaţii verzi, plin de tarase şi mai ales, fără maşini.
Centrul istoric al oraşului Târgovişte, construit în mare parte la sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX este unul dintre puţinele zone centrale din oraşele din spaţiul extracarpatic care a scăpat de campania de dărâmări din perioada comunistă, alături de zonele similare din Craiova, Brăila şi Botoşani.
“S-a făcut totul pentru a da o imagine unitară şi modernă centrului vechi istoric", declara primarul Boriga la începutul lui 2012.
În data de 14 iulie 2010, au fost recepţionate Lucrările aferente Contractului supervizat de Eptisa "Reintroducerea în circuitul turistic a Cetăţii de Scaun Târgovişte - prima capitală politică şi culturală a Regiunii istorice Ţara Românească", acestea finalizându-se conform termenului şi condiţiilor contractuale.
Lucrările în valoare de 4.254.411 Euro, au fost demarate în data de 24 aprilie 2008 şi au constat în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, a reţei electrice, lucrări reabilitare străzi, precum şi realizarea unei reţele de iluminat arhitectural în trei nuclee considerate reprezentative pentru Centrul Istoric al Municipiului Târgovişte.
Casele din zona centrului istoric sunt construite în urmă cu 80 - 100 de ani, unele sunt chiar mai vechi de un secol. Faţadele nu au fost reabilitate niciodată în totalitate. Clădirile sunt intrate în patrimoniul naţional, alături de alte peste 250 de clădiri din municipiul Târgovişte. Legea nu le permite proprietarilor să schimbe detaliile arhitecturale care dau identitate zonei.
PE ACEEAŞI TEMĂ:
A refăcut Centrul Vechi din poz