"Regele" romilor Florin Cioabă, care a murit sâmbătă la 58 de ani, s-a făcut remarcat prin demersuri pentru şcolarizarea membrilor comunităţii şi "pionieratul", cel puţin declarativ, în schimbarea tradiţiei căsătoriilor la vârste fragede, dar şi prin prietenia cu familia preşedintelui Băsescu.
Florin Tănase Cioabă (58 de ani), singurul băiat al lui Ion Cioabă, bulibaşă al romilor din România, care s-a autoproclamat "rege internaţional al ţiganilor" în 1992, a devenit, la rândul său, "rege al ţiganilor de pretutindeni" în 1997, după moartea lui Ion, tot în urma unui infarct.
Florin Cioabă a moştenit titlul de la tatăl său, iar ceremonia de încoronare a fost celebrată în ritul penticostal, deoarece în 1996 întreaga familie Cioabă a renunţat la legea ţigănească şi s-a pocăit, trecând la cultul penticostal. De altfel, Florin Cioabă a absolvit Seminarul Biblic "Betania" din Sibiu şi a devenit predicator pentru mai mulţi enoriaşi la o biserică din apropierea casei sale, în cartierul Turnişor, din municipiu.
Florin Cioabă s-a născut în 17 noiembrie 1954 şi s-a căsătorit, conform tradiţiilor etniei, la vârsta de 14 ani, cu Marica, având împreună patru copii - doi băieţi şi două fete.
Autointitulat rege al romilor, Cioabă a militat pentru trimiterea copiilor la şcoală, nepotul său, fiul lui Dorin, fiind un elev apreciat la Liceul de Artă din Sibiu şi cel care a realizat conceptul grafic al păpuşilor ţigăneşti.
În 2003, familia Cioabă a fost implicată într-un scandal cu ecouri internaţionale şi implicaţii asupra imaginii României, după ce Florin Cioabă şi-a măritat fiica, pe Ana-Maria, atunci în vârstă de 12 ani, cu Mihai Biriţă, în vârstă de 15 ani. La acea vreme, baroneasa Emma Nicholson (raportor al Uniunii Europene pentru România) şi Consiliul European au acuzat statul român de încălcare a legislaţiei româneşti şi a normelor internaţiona