O serie de analişti au început să-şi îmbunătăţească estimările privind creşterea economică din acest an spre 2,5-3%, având în vedere anul agricol bun şi continuarea performanţei exporturilor.
O conturare mai clară a noilor prognoze vom vedea probabil după 4 septembrie, dată la care Institutul de Statistică urmează să anunţe evoluţia principalelor componente ale PIB în prima jumătate a anului.
La începutul anului majoritatea prognozelor de creştere economică pentru 2013 erau cuprinse în intervalul 0,5-1,6%, iar ulterior au apărut o serie de îmbunătăţiri ale estimărilor spre 2 - 2,2%, în urma semnalelor de revigorare a economiei. De la agricultură veştile sunt pozitive până acum. Însă, agricultura foarte bună „maschează“ o performanţă semnificativ mai slabă a economiei în 2013 faţă de 2012, după cum susţin unii analişti.
„Pentru întreg anul 2013 ne aşteptăm la o creştere economică de 2,5-3% în contextul în care producţia agricolă pare a fi foarte bună. Însă, activitatea economică în celelalte sectoare economice va încetini semnificativ faţă de 2012 (la circa 1,5% în 2013 faţă de 2,2% în 2012), anticipează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Contribuţia agriculturii la creşterea economică se înregistrează în principal în trimestrele trei şi patru, cel mai mare impact pozitiv urmând să se observe în cel de-al treilea trimestru. Producţia de grâu şi secară din acest an a ajuns la 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani, potrivit indiciilor venite de la Ministerul Agriculturii. Însă, seceta anticipată pentru această toamnă ar putea să diminueze aportul agriculturii la creşterea economică.
Economia a crescut în primul semestru cu 1,7% faţă de primele şase luni din 2012. În trimestrul al doilea activitatea economic