Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ care îi va lăsa fără plăţi compensatorii pe cei 3.000 de angajaţi ai CE Oltenia care vor fi disponibilizaţi în următorii 5 ani. Directorul companiei, Laurenţiu Ciurel, a anunţat că va face 600 de disponibilizări pe an, dar proiectul de act normativ prevede plăţi compensatorii doar pentru valuri de peste o mie de persoane concediate colectiv. Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, susţine că intenţia este aceea de a limita numărul de concedieri, în timp ce preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, acuză guvernul de discriminare. Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie, Marin Condescu, nu crede că proiectul va fi votat în forma aflată în dezbatere publică. „Dacă nu sunt bani suficienţi, formula corectă este de reducere a plăţilor compensatorii, nu de eliminare pentru unii şi păstrare la niveluri considerabile pentru alţii”, a spus Condescu.
Guvernul Ponta şi-a propus să modifice ordonanţa de urgenţă nr. 36/2013, în baza căreia au fost stabilite măsurile de protecţie socială care vor fi aplicate angajaţilor din companiile de stat care vor fi disponibilizaţi colectiv în perioada 2013-2018. Modificarea ordonanţei constă în adăugarea a câteva cuvinte în primul articol, în sensul în care va fi aplicată în cazurile în care planul de disponibilizare prevede mai mult de o mie de concedieri.
„Am propus un număr minim de disponibilizați, pentru că e o chestiune de interes național, poate până miercuri, la următoarea ședință de guvern, va fi alt criteriu sau mai multe, dar niște criterii obiective trebuie să existe”, a declarat, la Digi24, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea. Ministrul a mai declarat la Digi24 că scopul salariilor compensatorii este strict de protecţie socială, şi nu de stimulare a disponibilizărilor, aşa cum pare cazul de la Poşta Română. „Conducerea compa