România este o ţară care devine tot mai interesantă pentru călătorii şi turiştii străini.Criza economică europeană şi mondială este o oportunitate pentru ţara noastră. Comparabil cu celelalte ţări europene suntem o destinaţie ieftină pentru veniturile vizitatorilor noştri.
Pe de altă parte turiştii străini care călătoresc mult mai mult decât românii au cam terminat de explorat ţările foarte bine organiate pentru turism şi au devenit curioşi să vadă şi această ţara de la marginea Europei.
Urmăresc îndeaproape fenomenul de ani buni de zile. Cei cu care interacţionez cel mai mult, clienţii hostelurilor pe care le deţin, sunt călători independenţi.
Aceşti călători independenţi, numiţi şi backpackeri, sunt cei mai deschişi să experimenteze lucruri şi locuri noi. Aceştia sunt însă şi cei mai vulnerabili la a fi păcăliţi în timpul călătoriilor lor, neaflandu-se în mai nicio clipă sub aripă protectoare a unei agenţii de turism care să le organizeze transferurile, excursiile şi cazările.
Numărul călătorilor independenţi a crescut cu cel puţin 40 la sută în fiecare an din ultimii 3.
Numărul hostelurilor din Bucureşti, formă de cazare preferată a backpackerilor s- a dublat într-un singur an, iar gradul de ocupare a acestora vara este foarte ridicat.
Free walking tours, un business foarte prosper în alte ţări mai dezvoltate turistic, bazat pe bacşişul lăsat la finalul unui tur ghidat prin oraş, prinde aripi şi în România.
În Dublin am participat la un " free walking tour" în timpul unei zile a săptămânii, într-o zi ploioasă de primăvară. Erau 200 de participanţi şi vreo 7 ghizi care încasau la sfârşit între 5 şi 10 euro de persoană. Plăteai voluntar pentru experienţa excelentă avută, între 5 şi 10 euro. Dacă nu aveai sau nu erai mulţumit nu trebuia să plăteşti ceva şi nimeni nu se supăra.
La noi în medie în mai sunt câte 30 de participanţi