Când un cuplu decide că nu vrea sau nu mai vrea să aibă moştenitori, nu doar femeile trebuie să recurgă la metode contraceptive. Şi bărbaţii pot apela la o operaţie în urma căreia să devină infertili.
Dacă femeile nu vor sau nu pot să ia pilule contraceptive, să-şi pună sterilet sau să-şi „lege” trompele uterine, partenerii lor se pot supune unei intervenţii chirurgicale care ar putea evita eventuale sarcini nedorite.
O puncţie în scrot vă scapă de griji
“Vasectomia se realizează printr-o puncţie sau o mică incizie la nivelul scrotului. Medicul va localiza fiecare dintre cele două canale, prin care sunt transportaţi spermatozoizii către penis, şi le taie sau le blochează prin ligaturare ori prin aplicare de căldură sau electrocauterizare. Vasectomia împiedică spermatozoizii să ajungă în lichidul seminal. Sperma este ejaculată, dar femeia nu poate rămâne însărcinată”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
OMS o consideră eficientă
Vasectomia este una dintre cele mai eficiente metode contraceptive, cu un risc minim de eşec şi o rată de succes de peste 99%, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Singura problemă este că în primele trei luni după operaţie este recomandat să utilizaţi şi alte măsuri de contracepţie pentru a nu apărea eventuale sarcini.
Comprese reci postoperator
“În primele două zile după intervenţia chirurgicală, bărbatul trebuie să-şi aplice comprese reci pe scrot pentru a reduce durerea şi a preveni sângerarea. De asemenea, nu trebuie să facă duş sau baie în aceste două zile, ci să folosească şerveţele umede pentru igienă. Şi, nu în ultimul rând, să nu aibă contacte sexuale în acest interval”, susţine dr. Luca.
Fără efecte secundare
Intervenţia nu implică efecte secundare sau riscuri majore pentru sănătatea bărbat