Românii nu pot beneficia gratuit de servicii medicale de urgenţă în afara spaţiului UE decât contracost sau dacă încheie o asigurare de călătorie. Suma maximă acoperită de o astfel de poliţă este de 50.000 de euro, iar cheltuielile de repatriere sunt acoperite în limita a 15.000 de euro. Sursa: CODRIN PRISECARU
Trei zile de spitalizare şi operaţia de montare a unui stimulator cardiac, la care a fost supus Florin Cioaba, costă 350.000 de euro. Familia nu poate ridica trupul neînsufleţit al acestuia până nu plăteşte factura emisă de spitalul din Turcia şi, întrucât nu dispune de aceşti bani, a cerut sprijinul statului român. Dacă Florin Cioabă ar fi primit îngrijiri medicale într-un spital dintr-o ţară UE, lucrurile ar fi stat mult mai simplu, întrucât cheltuielile ar fi fost acoperite în baza cardului european de sănătate şi decontate de ţara de origine.
Întrucât Turcia este ţară extracomunitară, românii îşi pot deconta serviciile medicale doar dacă au încheiat o asigurare de călătorie. Problema este că majoritatea poliţelor de acest gen acoperă servicii medicale în limita a 50.000 de euro şi cheltuieli de repatriere, în caz de deces, de până la 15.000 de euro (suma este ceva mai mare pentru SUA). Preţul unei astfel de asigurări, încheiate pe o săptămână, este cuprins între 24 şi 90 de lei.Vă prezentăm o selecţie de asigurări de călătorie şi serviciile medicale pe care le acoperă acestea.
Atunci când plecaţi în vacanţă, aveţi posibilitatea să vă încheiaţi o asigurare de călătorie care acoperă şi cheltuieli de repatriere, spune Narcisa Marinescu, specialist în servicii medicale internaţionale în cadrul VIPMED. „Aceste servicii în caz de deces sunt decontate în limita a 5.000 de euro, dacă este vorba despre o ţară europeană, inclusiv Turcia, şi 20.000 de euro dacă este vorba despre Statele Unite ale Americii.”
O asigurare de călătorie încheiată la Al