Oraşele "pierdute" au fascinat deopotrivă istoricii şi arheologii. De-a lungul vremii anulite oraşe atestate în scrierile antice şi pomenite în literatură, au fost redescoperite, iar comorile lor pot fi admirate de turiştii dornici de mister şi aventură.
CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!
O listă cu nouă oraşe ale lumii antice ce au fost redescoperite a fost intocmită de weather.com. FOTO evz.ro
Oraşe antice "pierdute" şi redescoperite
1. Machu Picchu - Peru
Machu Picchu a fost descoperit la 24 iulie 1911 de exploratorul american Hiram Bingham III, pe atunci tânăr profesor de istorie de la Universitatea Yale.
2. Pompei - Italia
Îngropate de cenuşa vulcanului Vezuviu, oraşele Pompei şi Herculaneum au fost mult timp uitate. În 1594 inginerul Dominico Fontana a primit sarcina de a contrui un apeduct subteran şi a dat atunci peste curioasele ruine. Descoperirea a trezit o anumită dispută în lumea ştiinţifică: unii istorici au crezut că ruinele sunt fragmente ale Pompeiului, dar majoritate credea că sunt dealul Civita se află rămăşiţele oraşului Stabiae. La 16 august 1763, când a ieşit la lumină o statuie din marmură albă reprezentând un bărbat într-o togă, toată lumea putea citi inscipţia de pe soculu: “În numele împăratului şi imperatorului Cezar Vespasian August, tribunul T. Svedius Clemens a redat oraşului Pompei locul public, însuşit de persoane particulare“.
3. Efes - Turcia
Unul dintre cele mai importante oraşe de la începuturile creştinismului. Oraş grec, ionic, în vechea Anatolia, fondat de coloniştii din Atena.
4. Troia - Turcia
Cântat de Homer, Troia a fost legendarul oraş localizat în prezent pe teritoriul Turciei. Troia antică era una dintre cele mai bine fortificate cetăţi, fiind situată pe un deal, lângă râul Scamander. Mult timp T