87.000 de tineri vor trăi emoţiile examenului de bacalaureat începând de astăzi, când debutează cea de-a doua sesiune. Dintre aceştia, peste 58.000 sunt din promoţiile anterioare şi aproape 28.600, dintre cei care au picat în luna iulie. Ministerul Educaţiei îşi bate capul cu măsuri speciale şi scumpe pentru a-i împiedica pe candidaţi să tragă cu ochiul la un coleg mai bine pregătit, însă poate lua lesne exemplul omologilor săi thailandezi, care au găsit cea mai ieftină şi mai eficientă metodă anticopiat.
Dacă thailandezii rezolvă problema copiatului cu câteva coli albe de hârtie, lipite tuturor candidaţilor în dreptul tâmplelor, pe o bentiţă, Ministerul Educaţiei continuă să scoată bani grei din buzunar, pentru a ţine sub observaţie sutele de săli de examene.
Fără mari rezultate însă, căci, şi aşa, liceenii reuşesc să fenteze, prin diverse tactici ingenioase, inclusiv vigilenţa profesorilor care îi păzesc. Pe lângă camerele de supraveghere, care au costat statul român sute de mii de lei, inspectoratele şcolare sunt obligate să organizeze examenul doar în liceele în care s-au obţinut rezultate foarte bune la bacalaureat de-a lungul timpului.
Astfel, absolvenţii de liceu din Bucureşti care s-au înscris la cea de-a doua sesiune a testului de maturitate vor susţine examenul în colegii naţionale precum “Sfântul Sava”, “Gheorghe Lazăr”, “Mihai Viteazul”, “Tudor Vianu” sau “Gheorghe Şincai”. 17.700 de candidaţi la prima probă orală
Astăzi, sesiunea de toamnă a bacalaureatului debutează cu proba de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română, la care s-au înscris peste 17.700 de candidaţi. Examenul se va încheia pe 30 august cu ultima probă scrisă, iar rezultatele vor fi afişate pe data de 2 septembrie.