In mod normal, o taxă suplimentară ar trebui să se reflecte în preţul cerut pentru bunul sau serviciul taxat, însă pe piaţa chiriilor această logică economică nu este neapărat valabilă.
Astfel, introducerea plăţii contribuţiilor la sănătate pentru toate veniturile din chirii nu va afecta preţurile din piaţă, efectul cel mai probabil fiind o creştere însemnată a numărului deja mare al proprietarilor care fac evaziune.
In altă ordine de idei, doar o parte infimă dintre proprietarii care închiriază încheie contracte, iar efectul cel mai probabil al acestei măsuri va fi creşterea tentaţiei de a nu încheia un contract de închiriere, pe o piaţă destul de liberă cum e cea a chiriilor, pentru a nu plăti taxe suplimentare.
Extinderea obligativităţii plăţii CASS pentru toti proprietarii care închiriază nu se va oglindi în preţul chiriilor.
Şi în prezent se plătesc taxe pentru asigurări de sănătate de către acei proprietari care nu au alte surse de venit în afara celor obţinute din închiriere. Acest lucru nu s-a făcut simţit în valoarea chiriilor şi cel mai probabil nu se va face simţit nici în viitor, odată cu introducerea acestei taxe cu titlu obligatoriu pentru toţi proprietarii de locuinte de închiriat.
Această măsură este una echitabilă, pentru ca nu pot fi judecate în mod diferit două situaţii similare şi pentru că aceste taxe, calculate procentual, trebuie să se refere la toate veniturile pe care le încasează o persoană într-o anumită perioadă de timp.
Tactica de a nu declara la Fisc întreaga valoare a chiriei încasate, pentru a plăti un impozit mai mic, la care recurg mulţi proprietari, nu este utilă în cazul cotei
CASS.
In prezent, sunt exceptate de la plata contribuţiei persoanelor care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor, din pensii mai mici de 740 de lei, PFA, întreprinderi individuale, profesii libere ş