Ştef este o fetiţă de numai 10 ani, mândră posesoare a unui acvariu care conţine câteva plante, câteva pietricele mai măricele şi ceva decor potrivit peştişorilor ei. Se pare că viaţa în micul acvariu de la etajul patru este de-a dreptul idilică: carasul creşte văzând cu ochii, iar sanitarul „face curăţenie" şi mută pietricelele din loc în loc... Cine este, de fapt, acest mic „designer"?
Peştele sanitar face parte din familia Callichthyidae, ordinul Siluriformes, clasa Actinopterygii. Originar din zona Americii de Sud, Brazilia, Martinica şi Venezuela, acest peşte poate fi găsit în apele dulci, la mică adâncime în zone cu vegetaţie abundentă.
Nepretenţiosul Hoplosternum thoracatum supravieţuieşte în cele mai grele condiţii, dar este un peşte căruia îi trebuie un acvariu mare (minim 80 litri), cu o temperatură de 18-28 de grade Celsius, şi un PH de 6-8, cu multe plante şi ascunzători.
Este cunoscut faptul că Hoplosternum thoracatum a fost introdus în comerţul acvaristic în anul 1911, dar în România a fost introdus şi reprodus după 1980 şi a cunoscut un succes deosebit, în ciuda dimensiunilor la care poate ajunge – până la 17 cm lungime la maturitate.
Corpul este puternic, are 2 perechi de mustăţi pe maxilarul superior, coada este uşor concavă. Culoarea de bază este un gri maro, cu spatele mai închis, abdomenul alb (cu excepţia perioadei de reproducere). Pe corp are pete negre-maro mare la mijlocul flancurilor pot forma o dungă. Aripioarele sunt gri-galben cu puncte negre. Pe coadă are o dungă transversală închisă la culoare. Masculii în perioada de înmulţire prezintă o dungă albastru-violet pe abdomen.
La vârsta de 6 luni apare dimorfismul sexual: masculul are aripioarele pectorale mai lungi decât femela, în timp ce femela are diamentrul corpului mai mare. În mod normal abdomenul peştilor este alburiu, dar în perioada de reproducer