Cea de-a patra ediţie a concursului de preparate culinare "Vânătoare la ceaun", desfăşurat duminică, la Complexul Băile Figa din Beclean, şi-a desemnat câştigătorii. Juriul, format din maeştri gastronomi şi doi chefi, au gustat fiecare preparat vânătoresc în parte, dar a punctat şi modul de prezentare al echipelor participante.
La ediţia din acest an au participat 12 echipe din judeţele Bistriţa-Năsăud, Mureş, Maramureş, Harghita, Sucveava, Neamţ, fiecare grupă pregătind după cum a ştiut mai bine carne de căprior, de urs sau de mistreţ.
"La secţiunea culinară s-a jurizat după patru criterii: este vorba de gust, aspectul preparatului, modul în care vânătorii ştiu să asorteze băutura cu preparatul vânătoresc pe care l-au pregătit şi un lucru foarte important, cum ştiu să-şi prezinte produsul pe care l-au gătit.
Sunt foarte multe asociaţii private în festival şi interesul lor, care se suprapune peste interesul meu, este de a face cinste, prin prezenţa lor vânătorii şi de a-şi promova asociaţia, numele asociaţiei şi valoarea cinegetică a fondurilor pe care le reprezintă", spune preşedintele juriului, Sorin Gîrjan.
La ediţia din acest an s-a înscris şi primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian, care a pregătit o tocăniţă cu carne de căprior. "Am pregătit un ceaun de căprior acru, doar ceapă şi roşii şi ultima dată ardei iute. Carnea de vânat diferă prin faptul că are alt gust, este mai tare prin consistenţa ei, fibra musculară este mai puternică. Carnea am ţinut-o de aseară în baiţ cu legume, foi de dafin, boabe de piper şi muştar, ceapă, morcovi şi astăzi am preparat-o. Obligatoriu, carnea de vânat trebuie băiţuită, ca să-şi schimbe culoarea, din roşie în rozaliu şi devine un pic mai fragedă. Acest preparat se consumă obligatoriu cu un vin de Lechinţa sec şi rece", spune Romeo Florian.
"Pata de culoare" din acest an a concursului vânătoresc a fost