„Un simplu DA face separarea dintre moarte şi viaţă”, a spus, sâmbătă, la Constanţa, reprezentantul Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), Gheorghe Tache. Alături de el, 14 voluntari, beneficiari ai unor operaţii de transplant renal, cei care cunosc cel mai bine ce înseamnă să fii salvat, s-au alăturat campaniei „Spune DA! Susţine donarea de organe”. Poveştile oamenilor care ţin să spună tuturor că s-au născut pentru a doua oară sunt emoţionante. Cu toate că au trecut prin suferinţe cumplite, toţi aceşti semeni au reuşit să rămână optimişti, iar acest lucru i-a ajutat.
I-a dat viaţă din nou
Alexandrina, din judeţul Călăraşi, are acum 43 de ani. „La vârsta de 32 de ani am făcut tensiune de 24 cu 14 şi am fost diagnosticată cu cardiopatie ischemică. De fapt, eu aveam insuficienţă renală în stadiul 2. Am mers la un medic nefrolog la îndrumarea altor medici şi acolo s-a constatat că într-adevăr insuficienţa renală există. Am încercat prin anumite tratamente să ţin cât mai mult în funcţie rinichii care erau degradaţi. Nu am putut decât cinci ani. La 37 de ani a trebuit să aleg între dializă şi transplant. A fost destul de greu pentru că în urmă cu doi ani tatăl meu a murit tot de insuficienţă renală. Nu o aveam decât pe mama. Atunci mama s-a oferit să mă nască a doua oară şi îi mulţumesc din suflet pentru acest lucru. Acum au trecut şase ani de la transplant şi sunt fericită. Pot să am grijă de un nepoţel pe care îl cresc ca pe copilul meu”, ne-a spus înlăcrimată femeia.
Mirela Popa a trecut prin două operaţii de transplant
Soţii Popa, din Costineşti, căsătoriţi de 30 de ani, au trecut şi ei prin momente dramatice, însă au învins boala. Brăduţ Popa a salvat viaţa soţiei sale oferindu-i un rinichi. „Soţul mi-a dat un rinichi acum nouă ani. Am o boală hepato-renală moştenită de la mama mea. Am făcut un transplant renal în urmă cu nouă ani. A fos