O discuţie din 1968 dintre Senior şi prietenul său, Valentin Hila, într-o cameră de hotel din Baia Mare, zguduie istoria României cu detalii cutremurătoare care au „evadat“ cu greu din închisoarea de la Piteşti.
Transcrierea unor înregistrări ale fostei Securităţi, găsită recent de istoricul sălăjean Marin Pop în arhivele CNSAS, aduce detalii inedite despre cum erau reeducaţi deţinuţii politici, prin „Experimentul Piteşti“. Corneliu Coposu, cel care nu vorbea niciodată despre cei 17 ani petrecuţi în puşcărie, îi explica bunului său prieten Hila cum sute de tineri au fost îndobitociţi de „educatori“. Iar alte sute au fost ucişi de aceiaşi torţionari. „Erau 30 de inşi în cameră şi tu erai cel care te reeducai. Ăia 30 se aliniau pe două rânduri, fronturi, tu stăteai în genunchi şi ăia, fiecare, trânteau câte o flegmă jos şi tu trebuia să le lingi pe toate“.
A fost realitate! O realitate care a evadat mult prea târziu din spatele zidurilor închisorii de la Piteşti. O realitate cruntă descrisă de Corneliu Coposu, la 20 septembrie 1968, bunului său prieten Valentin Hila. Povestea documentului inedit, descoperit recent de istoricul sălăjean Marin Pop în arhivele Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS), are în spate o oră şi cinci minute din viaţa Seniorului, într-o cameră de hotel din Baia Mare.
Monitorizat clipă de clipă de fosta Securitate, Coposu este înregistrat, în acea zi de septembrie, în timp ce îi povesteşte lui Hila, în camera de hotel, detalii şocante despre cum li se spălau creierele deţinuţilor politici, în temniţa de la Piteşti, între 1949 şi 1951. Hila, fost coleg cu Coposu în Partidul Naţional Ţărănesc (PNŢ), trăia în exil, la acea vreme, în Statele Unite ale Americii, având cetăţenie braziliană. Se întorcea, însă, acasă, din când în când, şi, atunci când Seniorul avea timp, îşi petreceau împreună vacanţele